WelkomMeespelenInstrumenten

Vanaf 1994 is De Vecht een harmonie. Dit wil zeggen dat er naast de koperen blaasinstrumenten ook zogenaamde houten blaasinstrumenten meespelen. Deze instrumenten geven een warm geluid.
Hieronder zie je een overzicht van de (blaas)instrumenten van muziekvereniging De Vecht.

Hout instrumenten

  Klarinet
De klarinet heeft een enkel riet op een mondstuk waardoor de toon wordt gemaakt. Dit instrument is een van de belangrijkste instrumenten in een harmonieorkest. Er is vaak een onverklaarbaar tekort aan mensen die klarinet willen spelen waardoor de balans in het orkest verstoort raakt. Het mooie ronde geluid en de mogelijkheid om zeer snel van toon te verwisselen maakt dit een interessantste instrumenten uit het orkest.
Je kan beginnen met klarinetles vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar.  
Hobo
De hobo heeft een dubbel riet waarop geblazen wordt en behoort daarom tot de dubbelrietinstrumenten. Het uiterlijk van een hobo heeft veel weg van een klarinet maar het geluid is heel bijzonder en niet te vergelijken met dat van een klarinet. In een harmonieorkest worden meestal sopraanhobo’s gebruikt en soms ook althobo’s.
Je kan hobo gaan spelen vanaf een leeftijd van ongeveer 12 jaar. 
Fluit
De fluit wordt ook wel dwarsfluit genoemd omdat deze dwars aangeblazen wordt. De heldere toon ontstaat door op de rand van het mondgat te blazen, door een stelsel van kleppen kan de muzikant zeer snel de tonen op elkaar laten volgen. In een harmonieorkest worden de sopraan dwarsfluit gebruikt (normaal) en de piccolo. Deze laatste produceert, wanneer juist bespeeld, een hoog helder geluid.
Je kan fluit gaan spelen bij een leeftijd vanaf ongeveer 8 jaar.  
Alt saxofoon
De uitvinder van de saxofoon had voor ogen om een instrument te maken dat de kracht had van een blaasinstrument, met de speelsnelheid van een strijkinstrument. De Fransman Adolphe Sax is hier in 1838 in geslaagd en tot op heden is de sax in een aantal muzieksoorten een belangrijk instrument.
De saxofoon is steeds verder ontwikkeld en op dit moment zijn er 6 typen saxofoons waarvan er drie in een harmonieorkest gebruikt kunnen worden.
De alt saxofoon is de kleinste saxofoon die bij De Vecht wordt gebruikt en heeft daardoor een redelijk hoog geluid. De alt saxofoon heeft vaak de melodiepartijen en soms ook een solo.
De alt saxofoon kan bespeeld worden, bij een leeftijd vanaf ongeveer 10 jaar. 
Tenor saxofoon
De tenor saxofoon is iets groter dan de alt saxofoon en heeft daardoor een wat lager geluid.  
  Bariton saxofoon
De bariton saxofoon is de grootste saxofoon en heeft dus een zeer laag geluid. De baritonsax heeft veel lage bas-partijen.  
Bas klarinet
Zoals je hiernaast ziet is de bas klarinet een bijzondere klarinet. De bas klarinet maakt een laag geluid en heeft samen met de baritonsax en de bes bas de lage baspartijen.  


Koper instrumenten

Trompet
De trompet is een klein koperen blaasinstrument dat een van de hoogst klinkende tonen binnen de koperblazers voortbrengt. In een harmonieorkest word gebruik gemaakt van bes-trompetten. Men kan beginnen met trompetlessen vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar. 
Trombone
De trombone is een van de meest opvallende instrumenten in het orkest. De trombone heeft een heldere toon maar door de grotere buislengte een stuk lager dan die van de trompet. Door het bewegen van de schuif kan men de noten van hoogte laten veranderen. Als de trombonist -door de schuif te bewegen- van de ene naar de andere toon glijd word dit glissando genoemd.
De trombone kan bespeeld worden vanaf een leeftijd van ongeveer 11 jaar.  
Hoorn
De hoorn word ook wel de Franse hoorn of Waldhoorn genoemd. Het instrument stamt af van de dierenhoorn wat rond de achttiende eeuw de jachthoorn werd. De hoorn kan van noot wisselen door gebruik te maken van de ventielen maar de toon kan ook worden beïnvloed door de positie van de hand in de beker. Het instrument biedt veel mogelijkheden en heeft een duidelijk positie in het orkest.
Je kan beginnen met hoornlessen vanaf ongeveer 8 jaar.  
Bariton
De bariton behoort tot de zogenaamde saxhoorns. De saxhoorns zijn door dezelfde man uitgevonden als de saxofoons namelijk Adolphe Sax. De saxhoorns behoren door hun zachte ronde geluid, wat tot stand komt door de wijde buizen, tot het zachte koper. De saxhoorns vormen het fundament van een harmonieorkest waarbij de bariton, de bastuba en de contrabastuba gebruikt kunnen worden.
De bariton kan, net als de hoorn en de trompet, bespeeld worden vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar.  
Bas tuba
Het fundament bij een orkest wordt gevormd door de bassen. De C bas, Es bas en Bes bas zijn de meest voorkomende. Bij De Vecht hebben we (helaas) alleen een bes bas.
De bassen kenmerken zich door het volle, lage geluid. Een leerling kan beginnen op bes bas vanaf een leeftijd van ongeveer 14 jaar.  


Slagwerk

Onder het slagwerk worden zowel de ongestemde als gestemde slagwerkinstrumenten verstaan. Ongestemde slagwerkinstrumenten zijn onder andere het drumstel en de grote trom. Gestemde slagwerkinstrumenten zijn bijvoorbeeld het klokkenspel, de vibrafoon, de pauken en de marimba. Leerlingen zullen eerst kennismaken met de ongestemde slagwerkinstrumenten om vervolgens door te kunnen groeien naar de gestemde slagwerkinstrumenten.


Printerversie